Experts van Kennisnet aan het woord
Inspirerende sessies over ICT in het onderwijs
ICT wordt al volop in het onderwijs toegepast, maar onderwijsorganisaties kunnen wel wat hulp gebruiken om ICT optimaal in te zetten. In de klas, maar ook daarbuiten. Kennisnet helpt scholen daarbij. Op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) geven deskundigen sessies over verschillende aspecten van ICT. Ga eens luisteren!
Verschillende experts van Kennisnet geven inhoudelijke sessies over thema’s als wikiwijs, ICT-bekwaamheid van leraren, digitale geletterdheid en over open lesmateriaal. De sessies zijn bedoeld voor schoolleiders, leraren, docenten, ICT-(eind)verantwoordelijken en ICT-coördinatoren. Kortom, iedereen die zich binnen een school of schoolbestuur bezighoudt met ICT.
Over Kennisnet Kennisnet is gids en bouwer van het ICT-fundament voor scholen en instellingen in het primair-, het voortgezet- en het middelbaar beroepsonderwijs. "ICT in het onderwijs moet veilig, betrouwbaar en verantwoord worden ingezet. Onze organisatie draagt daaraan bij." Schoolbestuurders worden onder meer begeleid om gefundeerde keuzes te maken op het gebied van ICT. "We staan dicht bij de scholen en luisteren om te kunnen blijven weten wat er speelt”, aldus Remco Pijpers van Kennisnet. "Op de NOT gaan we graag met onderwijsprofessionals in gesprek."
Inspirerende sessies over digitale geletterdheid Op de NOT praten Nadia Demaret en Remco Pijpers over digitale geletterdheid in de sessie 'Lessen in digitale geletterdheid - Top of Flop?’ over de kwaliteit van lessen digitale geletterdheid. Zij staan stil bij de criteria die daarvoor gelden. Het publiek denkt en stemt mee.
Pionieren Marthe Straatemeier gaat in haar sessie ‘Pionieren met open leermateriaal’ in op het gebruik van open leermateriaal: "Wist je dat je daarmee nóg beter passend onderwijs kunt geven? Steeds meer leraren maken gebruik van leermaterialen die vrij te gebruiken zijn.
Het programma Impuls Open Leermateriaal moet deze ontwikkeling nog meer stimuleren. Onlangs zijn zes onderwijsinitiatieven gestart met pilots die ons meer gaan leren over hoe we docenten stimuleren, scholen verbinden, materiaal verrijken en de infrastructuur verbeteren. In deze sessie vertellen we je alles over de eerste resultaten."
“We zorgen voor een stevige basis, zodat ICT in het onderwijs eenvoudig, veilig en betrouwbaar kan worden ingezet”
Complex De professionele ontwikkeling op ICT-bekwaamheid van leraren is complex: het is school specifiek en iedereen in de school heeft zijn rol. In de sessie ‘ICT-bekwaamheid van leraren: sleutel voor elke ontwikkeling?’ praten Marius van Zandwijk en Martine van den Hulk van de Stichting Boor hierover. In de nieuwe handreiking ICT-bekwaamheid geven zij overzicht en inzicht om de dialoog tussen de sleutelfiguren in de schoolorganisatie vorm te geven. In deze sessie staat het perspectief van de leraar centraal. Hoe kun je vanuit dit perspectief aan de slag?
Wikiwijs Het platform Wikiwijs speelt een belangrijke rol in het vinden en ontwikkelen van open lesmateriaal. Het platform ondergaat momenteel een metamorfose. Kaj Schneider demonstreert in zijn sessie ‘Wikiwijs Platform, samen werken aan open lesmateriaal’ de mogelijkheden van Wikiwijs: hoe ontwikkel je samen open lesmateriaal en hoe zorg je ervoor dat het makkelijk vindbaar wordt voor andere leraren? Ook deelt hij zijn visie op de kwaliteit van open lesmateriaal en hoe Wikiwijs daaraan kan bijdragen.
Tekst: Heleen de Bruijn
'Pionieren met open leermateriaal' | Marthe Straatemeier
‘Top of Flop?’ | Remco Pijpers
‘Top of Flop?’ | Nadia Demaret
Waar op de beurs?
Hal 3 Academie 02 'Voor ontwikkeling én groei' Wikiwijs Platform, samen werken aan open lesmateriaal
Dinsdag 24 januari
10.30 tot 11.15 uur
Lessen in digitale geletterdheid – Top of Flop?
Woensdag 25 januari en vrijdag 27 januari
10.30 tot 11.15 uur
Aanmelden sessie 25 januari Aanmelden sessie 27 januari
Ict-bekwaamheid van leraren: sleutel voor elke ontwikkeling?
Woensdag 25 januari
16.30 tot 17.15 uur
Pionieren met open leermateriaal - Impuls Open Leermateriaal
Donderdag 26 januari
10.30 tot 11.15 uur