Interview Sanne Ramakers
Duizendpoot Sanne Ramakers over haar passies
Met haar website jufsanne.nl was duizendpoot Sanne Ramakers twintig jaar terug een van de eerste onderwijsprofessionals die de mogelijkheden van internet zag om lesmateriaal te delen. Inmiddels is Sanne ook een van de drijvende krachten achter Kleuteruniversiteit en Junioruniversiteit. Tijdens de NOT verzorgt ze, samen met Meester Sander, het NOT-Journaal. Het journaal is te zien via alle social media-kanalen van de NOT.
De focus van Sanne ligt op het jonge kind. Direct na haar afstuderen, twintig jaar geleden, begon ze haar website. “Ik had de worsteling gezien bij mijn medestudenten die in hun lessen allemaal opnieuw het wiel probeerden uit te vinden. Mijn visie was: als je snel helder hebt wat je gaat doen in je groep, dan kun je je concentreren op de uitvoering ervan en zo vertrouwen krijgen in je eigen kunnen.”
Toen al zag Sanne hoeveel profijt je als onderwijsprofessional kunt hebben van het online delen van lesideeën en lesmateriaal. Zelf was ze tien jaar leraar bij de kleuters. Haar website groeide en groeide en werd na verloop van tijd, met allerlei spin-offs, een heuse dagtaak. In 2014 startte Sanne Kleuteruniversiteit. In samenwerking met uitgevers van kinderboeken ontwikkelt dit initiatief digitale thematische projecten voor (kleuter)leraren op basis van (prenten)boeken. Bovendien maakt Kleuteruniversiteit ook spellen, in samenwerking met leverancier Heutink, is er, in samenwerking met Koninklijke Van Gorcum, het gelijknamige tijdschrift en worden er inspiratiedagen voor leraren georganiseerd, bedoeld om te informeren en te enthousiasmeren.
Beleving “Het mooie van het beroep leraar is dat je met allerlei bouwstenen een passend onderwijsprogramma voor jouw groep kunt samenstellen. Die vrijheid is er, mits je je aan de kerndoelen houdt”, zegt Sanne. “Maar helaas zijn de methodes behoorlijk dichtgetimmerd. Naar mijn idee geven ze te weinig ruimte voor eigen inbreng.”
“Kleuters doen volop mee en worden uitgedaagd, horen we terug”
Sanne merkte dat ze hierin niet alleen stond. “Veel collega’s in het kleuteronderwijs spraken dit ook uit.” Daarom dacht ze: dat kan anders. “Met Kleuteruniversiteit bieden we zo’n 500 projecten aan, zodat je als leraar altijd iets te kiezen hebt, passend bij het moment en passend bij de belevingswereld en naaste omgeving van jouw groep leerlingen.” Elk thema start vanuit een (prenten)boek. Dat kan een verhaal zijn, maar ook een non-fictie boek over een bepaald onderwerp. “We willen kinderen vanaf het allereerste moment pakken en enthousiast maken, zodat ze - op hun niveau - alles willen weten over het thema. Op die manier wordt het een ware beleving voor de kinderen.”
Feestje Kleuteruniversiteit werkt met digitale producten. De inhoud is snel aan te passen, bijvoorbeeld als de actualiteit hierom vraagt. Sanne en haar collega’s merken dat leraren enorm enthousiast zijn als ze met de producten werken. “Kleuters doen volop mee en worden uitgedaagd, horen we terug”, vertelt Sanne. “De bijvangst is een verrijking van de boekenkennis van kleuterleraren, omdat alle projecten beginnen met een boek dat ze in de klas voorlezen en laten zien.”
De ambassadeurs van Kleuteruniversiteit en Junioruniversiteit
Junioruniversiteit
Met de Junioruniversiteit wil Sanne de invulling van thematisch en betekenisvol onderwijs doorzetten naar de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs. “Je kunt zo veel beter aansluiten bij individuele niveaus en interesses van leerlingen. Onze producten zijn in te zetten bij wereldoriëntatie en zijn aanvullend bij de methodes die gebruikt worden voor taal en rekenen.”
Sanne verheugt zich enorm op de NOT. “Naast mijn activiteiten voor het NOT-Journaal zijn we met Kleuter- en Junioruniversiteit natuurlijk ook op de beursvloer present. We hebben altijd enorm leuke gesprekken met de NOT-bezoekers. Het voelt voor ons als een feestje, een ontmoetingsdag met collega’s.”
Tekst: Brigitte Bloem Foto’s: Maurits van der Linden