EdTech College-dagvoorzitter en voormalig leraar Jim Stolze vertelt
‘We willen iedereen inspireren’
‘Een hele grote nerd’, noemt hij zichzelf. Zodra internet beschikbaar kwam, was Jim Stolze erbij. De eerste drie jaar van zijn carrière stond hij voor de klas. “Met heel veel plezier”, aldus Jim. Niet verwonderlijk dat hij meteen ja zei toen de NOT-organisatie hem vroeg dagvoorzitter van het EdTech College te zijn. Elke beursdag praat Jim het programma over de digitale transformatie van het onderwijs aan elkaar. “En mijn eigen visie hierop laat ik ook zeker horen”, garandeert hij alvast.
Ondernemer/schrijver Jim Stolze is onder meer bekend als oprichter van TEDxAmsterdam. Drie jaar was hij leraar Nederlands. Hij heeft warme herinneringen aan het lesgeven en vooral aan zijn leerlingen. En dat bleek wederzijds. Jims oud-leerlingen van de Haagse mavo weten hem nog altijd te vinden. “Eigenlijk ben ik een beetje jaloers op mijn ex-collega’s die nu voor de klas staan”, bekent Jim. “Leraar was al een mooi beroep, maar met alle nieuwe leermiddelen is het nog veel interessanter geworden, zowel voor leerlingen als leraren.”
Verder met ict In het derde jaar dat Jim les gaf, raakte hij aan de VU Amsterdam betrokken bij onderzoek om computers mensentaal te leren. “Grammatica zagen we als code, woordenschat als een library. Net zoals je een kind taal laat verwerven, dachten we met een computer hetzelfde te kunnen doen”, licht hij toe.
“Het is ons indertijd niet gelukt. Maar als je nu kijkt naar Generative Pretrained Transformer, kunnen we constateren dat de onderzoeksgroep waarin ik mocht participeren eigenlijk twintig jaar te vroeg was. Wij probeerden het op te lossen met logica. Door de toegenomen rekenkracht van computers blijkt dat de oplossing veel meer datagedreven is. Computers van nu kunnen in grote hoeveelheden informatie zoeken op basis van patronen. De computer is zo in staat coherente antwoorden te genereren op vragen die je stelt. Het onderzoek toen heeft ervoor gezorgd dat ik verder wilde met ict.”
"We laten zien wat er mogelijk is met digitalisering"
Jim verheugt zich op de NOT “We zijn een heel mooi EdTech-programma aan het samenstellen, om bezoekers veel positieve inspiratie te bieden. We laten zien wat er mogelijk is en tegelijkertijd kijken we ook heel pragmatisch naar hoe technologieën daadwerkelijk meerwaarde op kunnen leveren voor het onderwijs. Natuurlijk houden we goed in de gaten waar de meeste scholen in Nederland staan op de digitaliseringsladder. We willen er juist voor zorgen dat ook scholen die minder ver zijn geïnspireerd raken en tegelijkertijd gerustgesteld worden dat het oké is als je minder ver bent.”
Jim vindt zichzelf een tech-optimist, maar hij wil op de NOT ook de donkere kanten van digitalisering ruimte geven. “Als dagvoorzitter kijk ik uit naar de discussies met onderwijsprofessionals die met de voeten in de klei staan en hun collega’s en leerlingen goed kennen. Vragen als ‘Hoe ga je om met de grote tech-bedrijven en met privacy-vraagstukken’ komen zeker aan de orde.”
Tekst: Brigitte Bloem Foto: Boom Uitgevers
Waar op de beurs?
Hal 2 EdTech College
Samenwerken, samen leren met AI
Vrijdag 27 januari
11.00 tot 11.45 uur