Interview interieurontwerper Lianne Bongers
Hogere leerprestaties dankzij natuurlijke elementen in de klas
Van betonnen muren en harde materialen naar natuurlijke kleuren en een gezond binnenklimaat: met biophilic design haal je de natuur letterlijk naar binnen. Biophili-wat? Is dat iets met planten? “Veel meer dan dat. Biophilic design gaat vooral over gezondheid.” Interieurontwerper Lianne Bongers vertelt tijdens haar lezing op de NOT hoe biophilic design een antwoord kan zijn op de vele uitdagingen in het onderwijs.
Hogere leerprestaties Miljoenen jaren heeft de mensheid in natuurlijke omgevingen geleefd. Pas vrij recent ‘sluiten we onszelf op’ in gebouwen voor wonen, werk of school. “De gebouwde omgeving is helemaal niet zo goed voor ons.” Lianne pleit ervoor om de natuur meer onderdeel te laten zijn van ons dagelijkse leven. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leerlingen minder last hebben van ADHD-symptomen, leerprestaties omhoog gaan met 20 tot 26% en testresultaten verbeteren met 5 tot 14%, als ze zichzelf omringen met natuurlijke elementen.” Kortom, biophilic design draagt bij aan het verlagen van stresslevels en het verhogen van de concentratie.
'Verlaag stresslevels en verhoog de concentratie'
Een ruimte van rust Verduurzaming en gezondheid zijn gelukkig onderwerpen die in het onderwijs steeds hoger op de agenda staan, merkt Lianne. “Recent heb ik twee personeelskamers volledig opnieuw ingericht. Ik heb gewerkt met afbeeldingen van de natuur als behang op de wand, veel natuurlijke kleuren gebruikt, lampenkappen laten maken met prints van bomen aan de binnenkant. Het is een plek waar onderwijspersoneel tot rust kan komen en weer kan opladen. De directeur liet me weten dat leerkrachten na schooltijd zelfs langer blijven hangen, omdat het zo’n fijne ruimte is geworden.”

Waardering voor de natuur Het is de missie van Lianne om mensen meer te laten verbinden met de natuur en dan niet alleen vanwege het positieve effect op gezondheid. “Als je doorkrijgt hoe goed je functioneert in aanwezigheid van natuurlijk elementen, dan ga je vanzelf meer waardering krijgen voor de natuur in zijn geheel en er dus beter voor zorgen. En dat is wat de wereld momenteel nodig heeft.”
Tekst: Esmee Weerden
Waar op de beurs?
Hal 3 Academie 02 'Voor ontwikkeling én groei' Beter leren in een gezond ingericht gebouw
Woensdag 25 januari
15.30 tot 16.15 uur