EVALUATIE


Design je eigen werkbladen met het gratis Canva for Education

Doelgroep: leerkrachten en leerlingen Prijs: gratis Devices: Web, iOS en Android

Er komen steeds meer apps en tools waarmee je aantrekkelijke online lessen kunt ontwerpen. Neem Canva for education; een simpele en effectieve tool waarmee je lesmateriaal maakt. De tool levert veel tijdwinst op en is speciaal voor het onderwijs gemaakt. Leerkracht en ICT-coach Mandy de Bruijn legt uit hoe deze tool werkt. Wat is de Canva for Education? Canva is een geweldige creativiteits- en samenwerkingstool voor elke leerkracht. Het is een ontwerpplatform waarmee je posters, werkbladen en andere onderwijsmaterialen ontwerpt. Het is een simpel maar effectief concept waarmee de niet-deskundige gebruiker makkelijk professionele ontwerpen kan maken, zonder geld uit te geven of skills te leren. Met een eenvoudige gebruikersinterface voor slepen en neerzetten en een enorme bibliotheek met sjablonen en ontwerpingrediënten zoals lettertypen, illustraties, stockfotografie, video, audio en de mogelijkheid om inhoud van internet op te nemen, zoals Giphy en Google Maps, kan iedereen iets moois creëren.

Hoe werkt Canva for Education? Na het invullen van het aanmeldingsformulier kom je terecht in de Canva for Education ruimte. Hier maak je je klas aan. Je klikt op Account rechtsboven in, vervolgens op accountinstellingen, facturering en lessen. Onderaan zie je Klas staan. Klik op de knop om een nieuwe klas aanmaken. Je komt dan terecht in je nieuwe klasomgeving, die je een naam kan geven. In dit geval de klas van Mandy. Je kan deze tekst nog aanpassen door in de titel op het potloodje te drukken. Je klas is nog leeg en moet gevuld worden met leerlingen. Dit kan op twee manieren: 1. Importeer Google Classroom Gebruik je Google Classroom, dan is dit een eenvoudige manier. Je kan Google Classlokaal helemaal importeren in je Canva-lokaal. Hiervoor klik je op Google Classroom Importeren. Volg de instructies om alle leerlingen te importeren die al in je Google-klas zitten. Daarna kun je de leerlingen via een mail uitnodigen. 2. Voer e-mailadressen handmatig in De andere manier is om je leerlingen via hun e-mailadres toe te voegen en uit te nodigen. Door op de knop Deelnemen aan de klas te klikken, komen de leerlingen in de online omgeving. Ze moeten dan zelf een account aanmaken. Ze kunnen dan ook hun eigen ontwerpen maken en inzien. Ze kunnen ook de ontwerpen zien die jij als leerkracht voor hen hebt gemaakt.

Creëer lesmateriaal Als je een werkblad wil maken met Canva, klik dan in je klaslokaal op de knop ‘Een ontwerp maken’. Je krijgt een menu te zien met formats/sjablonen om uit te kiezen. Als je klikt op bijvoorbeeld werkbladen, verschijnen er links in een nieuw menu diverse voorbeelden van werkbladen die je direct kunt gebruiken. Veel van deze werkbladen zijn in het Engels, maar als je goed zoekt, vind je ook een paar Nederlandse varianten. Voor elke optie is een serie lay-outs aanwezig. Er worden regelmatig nieuwe sjablonen toegevoegd. Je kunt het sjabloon aanpassen door eigen afbeeldingen, tekst, lettertypen en kleuren toe te voegen. Voor het thuisonderwijs heb je veel mooie oplossingen. Zo kan je via Canva ook videopresentaties maken. Ook daar zijn diverse lay-outs voor beschikbaar. Bekijk ook de video van Meester Sander over Canva.

Aan de slag Zodra je een sjabloon hebt gekozen wordt deze geopend in de editor van Canva. En dan kan het creatieve proces beginnen. Als je bijvoorbeeld het tekstgedeelte wilt wijzigen, zet je je muis in blauw gemarkeerde vlak en kun je typen. Het werkt heel intuïtief en vanzelfsprekend. Je kan zelf animaties, plaatjes, muziek en meer toevoegen.

Bibliotheek Canva beschikt over een bibliotheek van meer dan 1 miljoen foto’s. Een nieuw ontwerp maak je met behulp van alle gereedschappen aan de linkerzijde in de editor. Het werkt als een photo-editor en via het drag en drop systeem is het gemakkelijk te gebruiken. Een beetje stoeien met de gereedschappen en je weet snel hoe het werkt.

Conclusie Ik gebruik Canva for Education nu al een tijdje en ik ben er een beetje verliefd op. Het is een ideale digitale tool waar je op een leuke, creatieve manier geweldig lesmateriaal mee kan maken. Het is leuk en uitdagend om hier zelf creatief mee aan de slag te gaan, maar nog leuker als jij je leerlingen enthousiast kunt maken om ook creatief aan de slag te gaan met bijvoorbeeld huiswerkprojecten en presentaties.

Meer informatie Er is een Facebook-groep voor leerkrachten die Canva gebruiken. Hier kun je ook bestanden downloaden. Canva heeft ook een eigen ontwerpkanaal op YouTube.