EVALUATIE


App Strip Designer

Vak: Creativiteit, schrijven Doelgroep: Vanaf 8 jaar Prijs: € 3,99

Aan het begin van elk schooljaar ben ik altijd op zoek naar originele manieren om al die vakantieverhalen van een hele groep eens op een andere manier vorm te geven. Vaak start je op dezelfde manier vanuit een kringgesprek, waarbij alle leerlingen hun verhaal doen en iedereen erg lang moet luisteren en stilzitten. Op zich kan dit een leuke manier zijn, maar wat meer afwisseling en een eigen inbreng van leerlingen zou niet verkeerd zijn. Ik stuitte in mijn zoektocht op de app Strip Designer. Mijn idee voor een creatief vakantieverhaal was geboren.

Door leerkracht en ICT-coach Mandy de Bruijn

Met deze app spoor je leerlingen aan om vakantiefoto’s op een originele manier te bewerken tot een stripboek. Als kennismaking met de app had ik gekozen om een eigen vakantieverhaal te maken over mijn reis naar Frankrijk. Bij het tonen van dit stripboek werden de leerlingen zo enthousiast, dat ze meteen een eigen stripboek wilden maken. Wat een betrokkenheid! En hoe leuk was het om al die stripboeken op het digibord en thuis te tonen zodat iedereen toch de vakantieverhalen van klasgenootjes kon lezen. Echt een leuk alternatief.

Strip Designer is dus een app waarmee je met behulp van eigen foto's en tekeningen, op een visueel creatieve manier strips kan maken. Doordat er sjablonen in de app zitten, kun je de foto’s in een kant-en-klaar sjabloon verwerken. Met behulp van vele illustraties, stickers, tekstballonnen enz. kan er een pakkend stripverhaal worden gemaakt dat tot slot als universeel PDF document met iedereen kan worden gedeeld en door iedereen kan worden bekeken.

Hoe werkt Strip Designer?

Na het openen van de app, kom je terecht in een beginscherm. Hier druk je op de knop new en kun je kiezen voor een filmstrip of een normale strip. Daarna komt de optie om een template uit te zoeken waarmee je gaat bepalen hoeveel foto’s je wilt toevoegen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is ook mogelijk om een eigen aangepast sjabloon te maken. Daarnaast zijn er nog talloze stickers, tekstwolken, lettertypes en kleuren om uit te kiezen.

De app werkt heel intuïtief en de stappen die moeten worden gemaakt, gaan heel gemakkelijk. Er zijn talloze opties om je eigen fantasie te gebruiken. Kinderen hebben snel door hoe het werkt. Ze hebben nauwelijks uitleg nodig. Wanneer het sjabloon op het beeldscherm staat, kun je verder gaan met het toevoegen van foto’s. Je kan voor maximaal 12 foto’s kiezen, maar ook een pagina met 1 foto is mogelijk. Vooraf kun je dus instellen hoeveel foto’s je op de pagina wilt plaatsen en op welke manier. Het uploaden van de foto’s gaat ook heel eenvoudig. Je kan foto’s toevoegen vanuit het fotoalbum op het apparaat, maar ook vanuit diverse sociale media. Daarnaast is het ook mogelijk dat, wanneer kinderen het leuk vinden om zelf te tekenen, ze dit ook kunnen doen door gebruik te maken van de tekenmaterialen die in de app aanwezig zijn. De foto’s kan je aanpassen door gebruik te maken van enkele ingebouwde filters. Zoals een Comic-filter of een sepiafilter. Je kunt de kleuren in je foto veranderen door ze donkerder of lichter te maken. De kleuren rood, blauw en groen kan je daarbij veranderen. Wat mijn leerlingen geweldig vonden, was het gebruik van diverse tekstballonnen zoals "Boom", "Splash" of "Bang" om hun verhaal extra aantrekkelijk te maken. Deze tekstballonnen zitten ook in de app en kunnen zeer eenvoudig bij een foto of in een tekst worden geplaatst door op het woord add te drukken. Daarnaast is het vrij simpel om het formaat te wijzigen of om de tekstballon te roteren. Ook is het mogelijk om de tekstballonnen in te kleuren en kan er gekozen worden uit verschillende lettertypes. Tijdens het werken aan de strip beweeg je de vingers over het scherm. Het is gemakkelijk om je werk in te zoomen. Ook kan je reeds gemaakte strips veranderen, want na het opslaan kan je gewoon in de strip verder werken. In dit filmpje laat een jongetje zien hoe eenvoudig de app is en wat je er mee kan doen.

Conclusie

Wauw! Dit is echt een leuke applicatie waarmee je in de klas alle vakantieverhalen op een wel heel originele manier kunt weergeven. Er zijn verschillende apps waarmee je stripverhalen kunt maken, maar deze bestaat al een tijdje en heeft zo’n fijne intuïtieve interface, dat het voor kinderen snel te leren is en ze gauw enthousiast worden omdat er snel resultaat te zien is. De app biedt eenvoudig te gebruiken gereedschappen en functies waarmee de leerlingen na een korte uitleg een geweldig stripverhaal kunnen maken. Met wat leuke foto's (deze heb je wel nodig van ouders), fantasie en creativiteit kan elke leerling een leuk vakantieverhaal creëren en stimuleer je als leerkracht het creatief schrijven ook nog eens. Willen kinderen een stripverhaal tekenen, dan kan dit ook. De app is natuurlijk niet alleen voor vakantieverhalen te gebruiken, maar kan voor meerdere doeleinden in de klas worden gebruikt. Wat ik vooral een groot voordeel vind, is dat de app een mooi alternatief is voor leerlingen die het creatief schrijven in een schrift lastig vinden. Doordat ze kunnen werken met eigen foto’s en hun eigen fantasie mogen gebruiken, wordt het een stuk makkelijker om een verhaal te bedenken. Daarnaast is het voor kinderen die niet zo graag klassikaal vertellen, ook een ideale manier om toch ervaringen en gedachtes uit te wisselen met klasgenootjes doordat de strip op het bord wordt getoond. Hierdoor merk je dat deze leerlingen toch enthousiast worden van hun eigen foto’s en daardoor ook makkelijker gaan praten over een vakantie. Mijn groep was erg enthousiast over de app. Thuis gingen ze er ook mee aan de slag en de leerlingen vroegen in de klas om de app te mogen gebruiken op momenten dat we niet met creatief schrijven bezig waren. Een teken dat deze app een populaire tool is geworden! Tot slot is het opslaan en delen van de strip een makkie. Hierdoor is het mogelijk om ouders, opa’s en oma’s ook van de verhalen te laten meegenieten. Een leuke aanrader dus.