Met de digilessen van het UMU worden leerlingen échte onderzoekers!

Botten onderzoeken, meer leren over het onderwerp humor of deelnemen aan écht onderzoek van de Universiteit Utrecht? Dat doen leerlingen met de digilessen van het Universiteitsmuseum Utrecht. Om het basisonderwijs en voorgezet onderwijs kennis te laten maken met wetenschap, ook als musea of scholen dicht zijn, biedt het UMU digitaal lesmateriaal aan. De lessen volgen leerlingen zelfstandig thuis, klassikaal op het digibord of via teams.

Onderzoekend leren is het uitgangspunt van de interactieve lessen van het UMU. Bedenk vragen, bespreek stellingen, onderzoek, experimenteer en presenteer. Ga in de klas aan de slag met de digilessen PO van het Universiteitsmuseum Utrecht. Alle lessen hebben onderzoekend leren als uitgangspunt. Onderzoek botten, maak schimmels en leer meer over humor. Elke les is interactief en daagt leerlingen uit vragen te stellen en zelf te onderzoeken. Citizen science project voor het voortgezet onderwijs

Het Universiteitsmuseum Utrecht lanceert twee digilessen waarbij VO-leerlingen deelnemen aan echt onderzoek, ook wel citizen science genoemd. Wetenschappers Vivian en Franck, van de Universiteit Utrecht, nemen je tijdens de digiles mee in hun onderzoek naar de relatie tussen mens en dier. Vivian doet onderzoek naar stadsduiven. Leerlingen ontdekken de verschillen en gaan daarna samen op pad om Vivian te helpen met tellingen op verschillende plekken in Nederland. Vivian gebruikt deze data echt in haar onderzoek. Franck doet onderzoek naar hoe je op een verantwoorde manier omgaat met dieren. Je komt dieren overal tegen, op straat, in de dierentuin maar ook in de supermarkt. Help mee aan zijn onderzoek met het thema ethiek. Deze digiles is nog in de maak en wordt later gelanceerd. Zie de video.