EVALUATIE


App Bee-Bot; de vernieuwde versie

Vak: Coderen, digitale vaardigheden Doelgroep: Van 5 tot 7 jaar Prijs: gratis

Leren programmeren is belangrijk en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Net zoals op vele andere scholen gebruiken we op mijn school ook al jaren de Bee-Bot, om onze jongste kinderen te laten kennismaken met computational thinking en programmeren. De veelzijdigheid van deze robot verbaast mij iedere keer weer en ik blijf dan ook enthousiast over deze robot.

Door leerkracht en ICT-coach Mandy de Bruijn

Er is al veel geschreven over de Bee-Bot en er bestaat ook al veel materiaal, maar via mijn opleiding tot ICT coach leerde ik dat er ook een Bee-Bot app bestaat en dat deze is vernieuwd. Ik wilde deze natuurlijk ontdekken en introduceren bij onze jongste leerlingen nadat ik had ervaren dat deze app net zo leuk is als zijn grote broer BIJ. Er zijn best veel kwalitatief goede apps verschenen waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren programmeren. Veel van die apps heb ik in eerder verschenen uitgaves van COS al eens besproken. Maar, deze Bee-Bot app is wel heel speciaal en schattig en kan niet ontbreken bij mijn besprekingen.

Wat is de app Bee-Bot? De Bee-Bot app is ontwikkeld door TTS-groep in Engeland, de initiators van de grote vloer Bee-Bot. Deze app is de digitale versie van deze grote bij, waarmee je jonge kinderen kan laten werken op een tablet of telefoon. Met deze virtuele bij ontwikkel je de basisprogrammeringsvaardigheden en het ruimtelijk bewustzijn, maar ook het probleemoplossend vermogen en het logisch denken bij jonge kinderen. Waar je bij de grote Bee-Bot bewegingen vooraf moet programmeren, moet dit ook gebeuren in de app. De route die deze mini Bee-Bot moet afleggen, moet ook vooraf worden gecodeerd met dezelfde pijltjestoetsen. Het is een app waarmee je de eerste stappen in de wereld van algoritmen, op een leuke en leerzame manier kan laten maken.

Hoe werkt de app Bee-Bot? Deze app is echt bedoeld voor kleuters of jonge kinderen die je wilt laten kennismaken met de basisbeginselen van het programmeren. Na het openen van de app, kom je terecht in een eenvoudig scherm. Het geheel speelt zich af in een kleurrijke tuin. De opdracht is elke keer duidelijk; Bee-Bot moet naar de bloem worden gebracht.

Instructies over hoe de app te gebruiken is, zijn terug te vinden in het startscherm. Het is wel zinvol om de jongen kinderen eerst uit te leggen hoe de app werkt. Een keer uitleggen en ze kunnen het vervolgens heel goed zelf. De app werkt met dezelfde codes als bij de grote vloer Bee-Bot. Om van punt a naar punt b te komen, moet de route eerst overdacht en gevisualiseerd worden en moet een plan gemaakt worden. De leerlingen leren het probleem dus te analyseren en te voorspellen of de codes juist zijn ingegeven. Ook leren ze evalueren wat er goed of niet goed aan de oplossingen is. Wanneer ze vervolgens drukken op de GO knop, zien ze of ze erin geslaagd zijn om de uitdaging te laten lukken. Want, wordt deze ingedrukt, dan gaat Bee-Bot de opgegeven commando’s uitvoeren. Een code kan bijvoorbeeld zijn; een stap vooruit, draai naar rechts en dan twee stappen vooruit.

Wanneer de geprogrammeerde codes niet goed blijken te zijn, kan het kind opnieuw een poging wagen om het goed te doen. Er kan worden gekozen uit de codes vooruit, achteruit, links, rechts en 90 graden draaien. Dit zijn geen woorden, maar pijltjes die recht onderin het scherm staan. Er kan op 3 manieren worden geprogrammeerd. 1. Stap voor stap laten bewegen 2. Meerdere bewegingen achter elkaar laten maken 3. De hele route in een keer te laten lopen.

De app registreert de snelheid waarmee de Bee-Bot op de bestemming arriveert. Hoe sneller dit gebeurt, hoe meer sterren het kind krijgt. Er zitten 4 afspeelmodi in. De eerste is de bloemmodus die 6 niveaus heeft. Is deze doorlopen dan kan het kind gaan spelen in de Egyptians modus waarin Bee-Bot bij de piramides komt. Het derde spel heet Romans en speelt zich af in het oude Rome. Tot slot is er nog een Wintereditie die leuk is om tijdens de kerst te spelen. Elke modus heeft 6 niveaus. Bij elk niveau kun je maximaal 3 sterren halen, maar dit is afhankelijk van hoe snel Bee-Bot naar het eindpunt wordt gebracht. Elk niveau wordt steeds een stap moeilijker. Hoe sneller een level wordt voltooid, hoe meer sterren het kind kan verdienen als beloning.

Conclusie Leuk en leren komen echt samen in deze app. Deze Bee-Bot app is een fantastische app om jonge kinderen te leren programmeren en kennis te laten maken met de leuke, gele bij. Na een goede uitleg,kunnen de kinderen heel zelfstandig met de app spelen. De betrokkenheid en het enthousiasme is heel hoog. Ik heb ervaren dat door het spelen met de Bee-Bot app het logisch denken, het probleemoplossend vermogen en het samenwerken enorm wordt gestimuleerd. Als je deze app in de klas gebruikt, ben je op een zeer goede manier met de 21e eeuwse vaardigheden bezig. Kinderen hebben geen accounts nodig om de app te kunnen gebruiken en er komen geen advertenties in voor.

Minpuntje; de app werkt heel intuïtief en is eenvoudig. Kinderen hebben snel door hoe het werkt. De eerste levels zijn gemakkelijk om te doorlopen. Echter, wanneer het kind verder komt, worden de levels soms nog wel een uitdaging voor jonge kinderen omdat enkele levels best moeilijk zijn om op te lossen. Dit kan soms wat frustratie opleveren, omdat het kind het level steeds niet haalt. Ik heb dat opgelost door het kind dan met een ouder kind te laten samenwerken, zodat het level wel kan worden behaald en het kind succeservaring opdoet. Minpuntje twee; er zijn wel 4 spellen, maar het aantal levels is maar 6 in elk spel. In totaal kent de app dus 24 games en voor snelle kinderen is dit zo uitgespeeld. Er mogen nog wel wat meer levels bij gemaakt worden. Een andere tip die ik wil geven is dat wanneer je met de grote Bee-Bot wilt starten, het goed is om eerst de app te introduceren zodat ze de programmeertaal dan al leren kennen. Als je de app eerst gebruikt, kunnen ze het sneller toepassen op de vloer Bee-Bot.

Ik zou zeggen gewoon uitproberen deze app. Het is gratis.