Land boven water

De waterbouw is een kleine, maar belangrijke sector in Nederland. Dynamisch, innovatief en over de hele wereld actief. Maar wat houdt waterbouw precies in? Wat komt er allemaal bij kijken? En welke beroepsperspectieven heeft deze sector? Dat leren jongeren in het vmbo, havo/vwo en studenten mbo met Land boven water.

Wat: digitale lesmodule over waterbouw op landbovenwater.nl Voor wie: leerlingen onderbouw en bovenbouw voortgezet onderwijs vmbo, havo/vwo én studenten mbo Kosten: gratis

Vmbo: De Nieuwe Afsluitdijk Leerlingen van het vmbo gaan middels een simulatie aan de slag met het bouwen van de Nieuwe Afsluitdijk. Zo ontdekken ze wat waterbouw is en welke beroepsperspectieven de sector heeft.

Onderbouw havo/vwo: Marker Wadden De onderbouw gaat middels een simulatie aan de slag met het bouwen van de Marker Wadden. Zo ervaren de leerlingen wat waterbouwers doen en hoe ze aardrijkskunde, economie en natuurkunde toepassen. Voor het vak biologie is er een aparte les over de wisselwerking tussen waterbouw en ecologie en hoe bij grote projecten die invloed hebben op het landschap gebouwd wordt met de natuur.

Bovenbouw havo/vwo: Schiphol op zee In de bovenbouw gaan de leerlingen onderzoekend en ontwerpend leren. Ze maken een ontwerp voor Schiphol op zee. Voor technasia is er een aparte opdrachtbeschrijving zoals technasiumleerlingen deze gewend zijn.

Mbo: De Nieuwe Afsluitdijk Mbo-studenten krijgen de opdracht een alternatief technisch ontwerp te maken voor de Nieuwe Afsluitdijk. Daarvoor kiezen ze één onderdeel die ze helemaal uitwerken. Optioneel met maquette.