How to... Google Arts & Culture

Vanaf juli dit jaar zijn Google Expeditions en Tour Creator niet meer beschikbaar. Daarvoor in de plaats heeft Google de website Artsandculture.google.com gelanceerd. Met de app Arts & Culture heb je vergelijkbare mogelijkheden. In deze How to verkent docent Henk Botter de mogelijkheden.

Tour Creator veiligstellen

In het verleden hebben we diverse tours gemaakt en die opgeslagen in Google Poly. Via support.google.com/tourcreator kunnen we uitzoeken hoe we die kunnen veiligstellen of downloaden voordat deze bestanden uit de Google-lucht gaan. We klikken daarvoor door naar een andere supportpagina. Via Google Takeout kunnen we nu Poly aanvinken en een exportbestand maken. Dit bestand kunnen we vervolgens downloaden. Het wordt een gezipt bestand dat je kunt uitpakken en vervolgens blijkt dat elke Poly Tour weer gezipt is en dat de uitgepakte Tours uit diverse mappen gaan bestaan die txt-, jpg-, json- en pb-bestanden bevatten. Duidelijk is dat je je gedownloade tours niet 123 keer kunt openen zoals met Expeditions of de Tour Creator. We gaan snel verder met het eigenlijke onderwerp en openen artsandculture.google.com. Omdat we ingelogd zijn met ons Google-account zien we bovenin een aantal menu-onderdelen: Homepage, Verkennen, Dichtbij, Favorieten, een Chromecastsymbool, een zoekfunctie en het icoontje voor de Google Apps.

Arts & Culture uitgelicht

De Homepage start met het onderdeel Today's top picks met vandaag bijvoorbeeld het onderdeel Spot the difference: Manet vs. Monet. De homepage bevat Engelstalige teksten, maar onderin het scherm is de optie Vertalen met Google beschikbaar. Na het onderdeel Which house museum would you stay in? waarmee je een aantal museacollecties kunt bekijken zie je een balk waarin wordt uitgelegd dat er een app is in Google Play en in de App Store. Meteen daaronder worden suggesties voor deze apps gesuggereerd: Play with art using your phone. Experiment with Augmented an Virtual Reality. De homepage bevat verder naar beneden vele andere interessante onderdelen. We lichten er een paar uit:

'Explore a museum from home'

We klikken op Collectie bekijken en zien meteen dat we een VR-rondleiding in een museum in São Paulo kunnen krijgen via de app. Er worden op de site zes verhalen aangeboden en meer dan duizend items uit het museum. Elk item kun je aanklikken waardoor het groot op het scherm verschijnt. De opmerking: 'Met Art Projector kun je kunstwerken op ware grootte voor je zien' maakt nieuwsgierig.

Virtuele werkelijkheid

We openen de app op onze iPhone en zoeken hetzelfde museum MASP op. We klikken in de app op een schilderij en bewegen enkele seconden de iPhone volgens de instructie. Onderin het scherm verschijnt nu het schilderij en als we dat aanklikken wordt dit schilderij virtueel in onze werkkamer geplaatst. We kunnen erop inzoom en de details bekijken.

Verkennen met Street View

Standaard worden er vier locatie weergegeven die je kunt verkennen. We klikken even op Alles weergeven voor een compleet overzicht. Je ziet dan meteen waarom dit onderdeel van Google Arts & Culture heet: je kunt van een Australisch surfmuseum via de Taj Mahal naar de Holywood Boulevard of Bansky Street Art bekijken. Je kunt zien waar Anne Frank aan het Merwedeplein in Amsterdam heeft gewoond, maar je kunt ook de CERN's underground spaces bekijken of de ruimte ingaan en je gewichtloos voelen in het International Space Station.

Google Arts & Culture Games

We klikken op het onderdeel What came first? Je krijgt hier steeds twee afbeeldingen te zien met een kort bijschrift. Je moet klikken op de afbeelding die het oudst is en hoe sneller je dat doet hoe meer punten je kunt scoren.

Project a gallery into your home

Bij het schrijven van dit artikel werden er drie Pocket Galleries aangeboden: Meet Vermeer, Kandinsky en From Africa tot Japan. Als je op je computer klikt op Meet Vermeer krijg je de melding dat je de app moet gebruiken om de galerij in augmented reality te bekijken. We gebruiken daarvoor de iPad en openen dit onderdeel. Nadat we een paar seconden de iPad volgens instructie hebben bewogen verschijnt er een stippenstructuur op de eettafel en onderin het scherm wordt aangegeven dat Meet Vermeer gedownload kan worden. Na die download slepen we de galerij naar de stippenstructuur en zien dan van bovenaf een virtueel Vermeer-museum. Helaas is er nergens op de wereld een museum waarin je alle Vermeers kunt bekijken, maar virtueel kan het dus wel! Door op een kamer te klikken kunnen we nu rondkijken in dit museum en de schilderijen van dichtbij bekijken. Op de pc kun je klikken op Bekijken op het web. In zeven scènes of kamers kun je nu de schilderijen bekijken. In kamer zeven hangt alleen het Meisje met de parel. Op elk schilderij kun je klikken en extra informatie (in het Engels) ervan lezen.

Historische figuren

We klikken tenslotte nog op de menu-onderdelen bovenin het scherm. Als eerste is dat het onderdeel Verkennen. Bovenin worden drie hoogtepunten uitgelicht, daaronder Categorieën met bijvoorbeeld Historische gebeurtenissen en Historische figuren. Die kun je aanklikken en er meer details van vinden. Zo zijn er van Mahatma Gandhi elf verhalen en 764 items (foto's) beschikbaar. Onder Verkennen zijn er nog de onderdelen Verkennen op basis van tijd en kleur, Collecties, Wekelijkse hoogtepunten en Populaire onderwerpen.

Dichterbij huis

Een volgend menu-onderdeel bovenin is Dichtbij. Rechts in het scherm zien we een Google Maps-deel van Nederland op basis van onze woonplaats. Op de kaart staan oranje stippen met een nummer. Die nummers kun je aanklikken waardoor je inzoomt op de kaart en er icoontjes van musea of tentoonstellingen verschijnen. Links in het scherm worden die ook getoond met een foto, korte omschrijving en afstand tot je woonplaats. Uiteraard zijn die musea en tentoonstellingen aan te klikken voor meer informatie. In het volgende menu-onderdeel Favorieten verschijnen de onderdelen die je hebt gedownload of zelf als favoriet hebt bewaard. Onder Galerijen kun je die favorieten weer in groepen bij elkaar plaatsen. Het Cast-icoontje verschijnt als je in je netwerk een Chromecast hebt geïnstalleerd en gekoppeld hebt aan je tv. Als je een afbeelding hebt geselecteerd, kun je die casten naar je tv-scherm.

Zoeken door galerijen

Het laatste menu-onderdeel bovenin is het zoekicoontje. Dat is de snelste en beste manier om veel informatie te verzamelen over een cultureel onderwerp. Niet verbazingwekkend is dat een zoekterm als 'Gogh' veel materiaal oplevert, zo zijn er zo'n 700 gebruikersgalerijen gemaakt door gebruikers wereldwijd, die je kunt raadplegen!