EVALUATIE


Mathematical Run

Vak: Rekenen Doelgroep: Vanaf 5 jaar Prijs: De app is gratis beschikbaar op IOS- en Android-apparaten. In-app-aankopen ontgrendelen wel extra opties en onderwerpen.

Door Mandy de Bruijn, leerkracht en ICT-coach

Voor kinderen die worstelen met rekenen ben ik altijd op zoek naar verschillende uitdagende materialen om hen te motiveren en te helpen om de vereiste vaardigheden te verwerven en plezier te laten beleven aan rekenen. Geen gemakkelijke zoektocht. Er zijn veel rekenapps die beweren de beste te zijn. Veel apps vallen in werkelijkheid vaak tegen of zijn niet geschikt voor hetgeen ik wil bereiken in mijn groep. Daarnaast wil ik ook altijd net even die app vinden die iets unieks biedt. Na wat speurwerk vond ik Mathematical Run. Mijn leerlingen zijn er al dagen mee bezig en vinden het geweldig. Daarom wil ik deze graag met jullie delen!

Hoe werkt de app?

Eenvoud siert deze app. Mathematical Run is namelijk een app waar niet al te veel toeters en bellen aan zitten. Leerlingen worden niet afgeleid door allerlei geluiden en visuele prikkelingen. Het is geen arcadespel. En toch daag je met deze app je leerlingen uit om rekenvaardigheden te verbeteren. Via de app kan een leerling alleen oefenen, maar er zijn ook mogelijkheden om te kiezen voor een duomodus, waarbij leerlingen de vaardigheden oefenen door het tegen elkaar op te nemen. Met Mathematical Run kunnen kinderen de tafels, breuken, decimalen, negatieve getallen en het optellen en aftrekken oefenen.

Menu en modus

Bij het openen van de app moet je eerst even de taal instellen. Nederlands is niet beschikbaar maar ook in het Engels is het goed te begrijpen. Via dit menu kan er ook nog een avatar worden gekozen. Daarna kies je voor het type gamemodus. Je kan kiezen uit run with mind, een quiz of learning. Als je de gamemodus hebt gekozen kom je terecht in een volgend menu dat vol rekenopdrachten staat, op verschillende niveaus, die allemaal moeten worden uitgespeeld om ze te ontgrendelen en een niveau hoger te komen. Bovenin het scherm staan ook nog verschillende thema’s waaruit je kunt kiezen in elke modus. Te weten: • First steps, dit blok is meer voor de jongere kinderen die net beginnen met tellen. • De four operations; hier kun je kiezen uit talloze opdrachten rondom optellen, aftrekken, keer- en deelsommen. • Het blok timetables; deze bevat oefeningen rondom de tafels. • Het blok fractions and decimals; dit blok bevat oefeningen rondom breuken en decimalen. • Ook is er nog een blok met relative numbers. • Een blok met de titel de beauty of numbers. • En tot slot het blok freestyle. Wanneer je voor een thema en een oefening hebt gekozen, start je een van de spellen. De meeste oefeningen zijn gemaakt in quizvorm. Zo komt er bij een oefening een som in beeld met drie antwoordopties die zich naar beneden toe bewegen. Je tikt op het scherm om het juiste antwoord aan te raken voordat ze de grond raken. Is het antwoord goed, dan verdien je punten en sterren. Wanneer er een fout antwoord wordt gegeven eindigt de ronde. Er wordt niet aangegeven wat er fout is helaas. Het kleurt alleen maar rood.

Meerdere spelers

Je kan ervoor kiezen om één rekenmodule te laten oefenen zoals minsommen, plussommen en keersommen. Er zit ook een mogelijkheid in om alle vaardigheden door elkaar te oefenen. Leerlingen kunnen zich met deze verschillende mogelijkheden zelf uitdagen met sommen die ze nog willen oefenen of beter in willen worden. Waar mijn leerlingen helemaal dol op zijn, is dat ze ook klasgenootjes kunnen uitdagen. Mathematical Run bevat namelijk een modus waarmee je dezelfde oefening door twee spelers kunt laten spelen op hetzelfde apparaat. Ze krijgen allebei dezelfde vraag en moeten deze zo snel mogelijk proberen te beantwoorden. Dit biedt een extra uitdaging aan het spel. Leerlingen worden gemotiveerd en willen graag winnen. Er is ook een mogelijkheid ingebouwd om extra punten te verdienen door een bepaald doel te halen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er 500 sterren zijn verdiend. Daarnaast zit er een scorebord in de app waarop je kunt controleren op welke plek je staat ten opzichte van andere kinderen in de groep of zelfs in de wereld. De makers van dit spel hebben de app geüpdatet met een Math Genius-pakket. Dit extraatje bevat nog eens 120 uitdagende puzzels. Leuk voor volwassenen!

Conclusie

Mathematical Run beveel ik echt aan. Niet alleen omdat deze (voor het grootste gedeelte) gratis te spelen is, maar ook omdat het een zeer bruikbare tool is om kinderen de rekenvaardigheden op verschillende niveaus, snelheden en op diverse manieren te laten oefenen. De app ziet er rustig uit en bevat ook rustige geluiden. Hierdoor is deze goed te gebruiken in de klas. Het bevat alle rekenkundige onderwerpen die we op de basisschool willen oefenen en het kan al vanaf 5 jaar gespeeld worden. En zelfs voor volwassenen kan deze app een mooie manier zijn apps die de mogelijkheid bieden om twee kinderen tegelijkertijd op hetzelfde apparaat te laten spelen. Deze spelmodus zorgt voor fun tijdens het rekenen. Wat ik wel mis is een ingebouwde leerondersteuning. Er wordt niet aangegeven wat er fout gaat bij het antwoord. Ook krijgt het kind geen hints om de som op te lossen. Dat is jammer want hierdoor moet je als leerkracht wel vaak bij de app blijven om fouten te ontdekken en uit te leggen. De enorme verscheidenheid aan rekenopties maakt deze app echter wel tot een waardevolle tool waarmee je leerlingen met een veelvoud aan toepassingen kan laten oefenen.