Zo gebruik je Padlet in de klas

Doelgroep: leerkrachten/docenten en alle leerlingen, ook kleuters Prijs: Deze tool is gratis voor het maken van 3 padlets. Wil je meer mogelijkheden, dan kan je voor 8 euro per maand een pro versie aanschaffen.

Door Mandy de Bruijn, leerkracht en ICT-coach

Zinvolle online manieren om met elkaar samen te werken, lessen interactiever te maken en vooral om plezier te geven bij het leren, zijn belangrijker dan ooit in het onderwijs. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. En, zo kan ik zeggen dat ik dol ben op de tool Padlet. Dit is voor mij als leerkracht, maar ook voor mijn leerlingen en ouders, een gemakkelijke manier om te communiceren, ideeën uit te wisselen, werk te herzien en nog veel meer. In de thuiswerkperiode was dit dé digitale tool waarmee ik kon zien wat mijn leerlingen meemaakten, hoe ze het huiswerk maakten en wat hun belevingswereld op dat moment was. Een mooie, waardevolle manier van contact hebben in tijden dat er geen fysiek contact mogelijk was. Maar, daarvoor was ik ook al jaren fan van dit programma en heb ik ondertussen ook tal van collega’s enthousiast gekregen. Het is daarom de hoogste tijd om deze digitale tool in dit magazine te bespreken en leuke tips te delen die in mijn groep een succes waren, om jullie ook enthousiast te krijgen!

Wat is Padlet? Padlet is een veelzijdig, eenvoudig te gebruiken tool voor de digitale toolkit van elke leraar. Dit digitale middel kan je het beste zien als een online prikbord, maar dan met heel veel meer mogelijkheden. Je kan namelijk tekst, afbeeldingen, video's, bestanden en links plaatsen… sterker nog, alles wat digitaal is, kan je op dit prikbord plaatsen. Anderen kunnen de berichten zien, maar ook reageren of erop stemmen als de eigenaar van het bord dit toestaat. Hoe werkt Padlet? Padlet is echt heel gemakkelijk te gebruiken. Het werkt op computers en laptops, Chromebooks, iPads of smartphones. Om Padlet te kunnen gebruiken, moet je eerst een digitaal prikbord aanmaken. Dit doe je door naar Padlet.com te gaan en je aan te melden. Als je ingelogd bent, kom je terecht in een dashboard. Dit is het startpunt voor elke Padlet. Als je op 'Padlet maken' drukt, krijg je de keuze uit verschillende formats. Deze zijn leuk om gewoon eens allemaal te bekijken. Ik gebruik meestal het format 'de muur' omdat je daar het meest mee kan. Als je deze selecteert, kom je vervolgens terecht in een omgeving dat de tool voor jou heeft samengesteld. Dit format kan je vanaf nu geheel naar jouw wensen invullen. Aan de rechterkant zie je een blok staan waarin je kan beginnen met het aanpassen van je Padlet. Starten Geef je Padlet eerst een naam. Vul deze in bij titel van je Padlet. Vervolgens kan je er nog een beschrijving onder zetten en een pictogram aan toevoegen. Daarna ga je in dit menu naar beneden en kan je de achtergrond veranderen, het kleurenschema aanpassen en ook kiezen voor een lettertype. Heb je dit allemaal zo aangepast dat je tevreden bent met het uiterlijk van je Padlet, dan moet je de juiste instellingen instellen. Een belangrijk moment omdat je de Padlet in je onderwijs gaat gebruiken! De instellingen staan ook in het blok aan de rechterkant. Hier kan je instellen hoe je berichten wil laten plaatsen. Vink aan wat jij relevant vindt. Sta je bezoekers bijvoorbeeld toe om te reageren? Wil je dat elk nieuw bericht bovenaan wordt geplaatst enz. Vervolgens stel je de inhoud in. Dit is wel belangrijk gezien de AVG-regels voor scholen. Elk nieuw bericht moet jij als moderator namelijk eerst goedkeuren. Dit voorkomt dat er dingen worden gepost die verkeerde inhoud hebben of om grof taalgebruik te filteren. Dit voorkomt dat er reacties worden geplaatst die je liever niet hebt. Dus erg belangrijk om deze instellingen goed in te vullen.

Privacy instellen Als je denkt dat je alles ingevuld hebt, druk je op volgend (overigens kan je te allen tijde je Padlet aanpassen). Padlet zegt dat je nu klaar bent en berichten kunt plaatsen. Maar dat is nog niet helemaal waar, want het is nog wel even belangrijk dat je de privacy instellingen gaat aanpassen. Jij bepaalt namelijk wie er allemaal mag meekijken op je Padlet. Omdat je het waarschijnlijk alleen door je eigen klas wil laten bekijken, is het dus van groot belang om de instellingen juist in te voeren. Klik hiervoor op de 3 puntjes rechtsboven in je Padlet. Je krijgt een rolmenu te zien en je moet klikken op delen of insluiten. Er komt weer een menuutje in beeld en daar moet je klikken op privacy wijzigen. Hier kan je aangeven hoe en door wie je Padlet mag worden gezien.

Delen Iets plaatsen op de Padlet gaat ook weer heel eenvoudig. Klik hiervoor op het plusteken onderin het scherm. Er komt een soort post-it op het scherm te staan, waarin je kunt typen. Ook kan je een foto toevoegen of een filmpje. Als je op die tools drukt, verschijnt er aan de rechterkant een menu waarin je van alles kan zoeken en selecteren. Tot slot is het belangrijk om de Padlet te delen met ouders en je leerlingen. Dit doe je door rechtsboven in de hoek op 'delen' te klikken. Hier heb je meerdere mogelijkheden om de link te delen. Ik heb gekozen om de link met ouders via de mail te delen en ook een QR code toe te voegen. Voor de leerlingen staat de link in mijn Cool-portaal als pictogram, maar ook in Google Classroom als link. Dus heb ik de Padlet tijdens de les nodig, dan kunnen mijn leerlingen deze snel vinden. De Padlet is ook op te slaan als PDF. Zo kan je aan het eind van het jaar de totale Padlet delen met je leerlingen als blijvende herinnering.

Bekijk ook deze video van Meester Sander.

Tips voor in de klas

Hieronder geef ik je tips om Padlet op verschillende manieren in de klas te gebruiken.

1. Weekendgesprek Leerlingen kunnen foto’s plaatsen of laten plaatsen en hebben een foto om te laten zien tijdens het weekendgesprek. Voor kinderen die moeite hebben met spreken is dit een ideale manier om het gesprek op gang te krijgen. En dit is ook een leuke manier voor kleuters om hun belevingswereld te delen met de klas. 2. Kennismaking Leerlingen kunnen aan het begin van het schooljaar een inleidende Padlet maken waarin ze dingen over zichzelf laten zien. Ze zouden het aan het einde van het jaar opnieuw kunnen bekijken om te zien of het is veranderd. 3. Voorkennis ophalen Laat leerlingen in Padlet opschrijven wat ze al weten van het onderwerp dat je gaat aanbieden of vraag waar de les van gisteren ook alweer over ging. 4. Het vervolg voorspellen Stop ergens in je les en laat leerlingen opschrijven in Padlet hoe ze denken dat het verder gaat/wat er zal gebeuren en bespreek naderhand of de voorspellingen klopten. 5. Gezamenlijke notities (ook voor personeelsvergaderingen) Terwijl leerlingen of collega’s naar een presentatie luisteren, kunnen ze aantekeningen aan een Padlet toevoegen om een bron te maken waarnaar ze later kunnen verwijzen. Ook kan je makkelijk meningen peilen of vooraf mededelingen op het bord laten zetten. 6. Activiteitplanning Als je een excursie, schoolreisje of klasfeestje hebt, is het leuk om op de Padlet informatie over deze activiteit te verzamelen. Ja kan informatie of foto’s delen, maar je kan er ook een lijst opzetten met wat moet worden meegenomen of links naar sites.

7. Een bericht inspreken/voorlezen Je kan een verhaal voorlezen of iets anders inspreken waarop de leerlingen kunnen reageren met een bericht. Zo heb ik leerlingen een stukje laten voorlezen tijdens de lockdown. Zo kon ik bijhouden hoe ze bleven lezen.

8. Exit ticket Nadat je een les hebt gegeven of aan het eind van de dag, kan je Padlet als exit ticket gebruiken waarbij je kinderen een vraag stelt om erachter te komen wat de leerlingen die dag hebben geleerd. Ze kunnen dan antwoord geven op vragen als: Wat heb je vandaag geleerd? Wat klopte niet? Welke vragen heb je nog? Wat wil je nog leren?

9. Klassendocumenten delen Belangrijke klasbestanden (zoals hoe maak je een spreekbeurt of planning van de spreekbeurt) kan je ook naar de Padlet uploaden, zodat ouders en leerlingen deze op elk moment kunnen inzien of downloaden. Denk wel aan AVG, dus deel hier geen namenlijst.

10. Voorbeelden verzamelen voor een teken- of handvaardigheidles Zet foto's op het prikbord van hetgeen je wil dat de leerlingen maken of waarmee je de leerlingen wil prikkelen. Je kunt zo ook ouders laten zien wat ze gemaakt hebben.

11. Live verslag Ga je op schoolreis, heb je Koningsspelen of iets anders wat leuk is om te delen? Zet gedurende de dag wat foto’s op de Padlet zodat ouders kunnen meemaken wat er deze dag allemaal gebeurt. 12. Weekplanning/Huiswerk delen Schrijf in de Padlet de weektaak voor de leerlingen op. Ook tijdens thuisonderwijs kan je hier mooi de opdrachten plaatsen of huiswerk voor de komende week in plaatsen.

13. Verjaardagsmuur Als een leerling jarig is, kan je een Padlet maken waarop iedereen uit de klas verjaardagwensen schrijft.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om Padlet in de klas in te zetten.

Conclusie Padlet is echt een veelzijdige tool om in de klas te gebruiken. Je kan er de ouderbetrokkenheid mee vergroten en de belevingswereld vanuit huis de klas inhalen. Het maakt je lessen aantrekkelijker want leerlingen zijn meer betrokken bij de les en het geeft alle kinderen een stem. Padlet geeft de stille leerling ook de kans om te spreken. Ik hou van het gebruiksgemak en de veelzijdige functies. Het is zeer aanpasbaar en kan in zowat elk vakgebied worden gebruikt. Het is ook een perfecte tool om discussie en samenwerking te stimuleren. Het enige minpuntje dat ik kan noemen is dat het een digitale tool is en je echt internet nodig hebt om de Padlet te kunnen openen. Als wifi traag is, kan het even duren voordat berichten verschijnen. Over het algemeen is Padlet een geweldige tool die alle leraren zouden moeten proberen!