EVALUATIE

Iconisch Rupsje Nooitgenoeg ontpopt zich tot nieuwe AR-app

Ik weet nog dat toen ik nog een klein meisje was, mijn kleuterjuf eens een prentenboek op haar schoot zette waar ik helemaal van onder de indruk was. Het boek heette The Very Hungry Caterpillar, het zeer geliefde personage van Eric Carle dat hier bekend is als Rupsje Nooitgenoeg. Ik was op slag verliefd op de rups . Toen ik juf werd, was dat ook het eerste prentenboek dat ik kocht om tijdens mijn stage bij te kleuters te gebruiken. En, 25 jaar later, gebruik ik het af en toe nog steeds om voor te lezen in een van mijn groepen. Met de AR-app die ik hieronder bespreek wordt deze rups echt tot leven gebracht.

Door Mandy de Bruijn, leerkracht en ICT-coach

50 jaar

The Very Hungry Caterpillar werd 50 jaar geleden voor het eerst gepubliceerd als een prentenboek en heeft de harten gestolen van miljoenen kinderen over de hele wereld. Hoewel het slechts 224 woorden bevat, zijn er sinds de eerste editie wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht en is het in meer dan 62 talen vertaald. De hoofdpersoon van het boek van Eric Carle wordt in deze speciale app tot leven gebracht in een verbluffende interactieve omgeving met AR functie. De makers zijn er in geslaagd om een virtueel huisdier te maken, een charmante 3D-rups, die uit een ei komt en op je vloer gaat zitten. Waar je ook bent, de rups komt altijd naar je toe. Deze speciale app is ontwikkeld om kinderen meer te leren over het verzorgen van dieren en om verantwoordelijkheid en liefde te ontwikkelen voor de natuur.

Hoe werkt de app

Er bestaat al een app van de rups. Dit is een nieuwere AR-versie daarvan. Door AR-technologie gebruiken kinderen de camera van hun device om naar de rups en vlinder te kijken in hun eigen, echte omgeving. Kinderen die al bekend zijn met de eerste app zullen genieten van een compleet nieuwe ervaring. Het spel is ook in het Nederlands. Dit moet je bij instellingen aangeven. Voordat je met de app begint is het belangrijk om de richtlijnen even goed door te nemen. Ten eerste moet je zoeken naar een glad en duidelijk/helder oppervlak en er moet genoeg licht zijn. Als je met augmented reality gaat spelen, gebruik je alleen de camera van het device waar je de app op geïnstalleerd hebt. Je hebt dus geen VR-bril of andere apparatuur nodig. Als je een goede plek hebt, open je de app en kom je in je eigen omgeving. Er klinkt een lekker achtergrondmuziekje en er komen bomen en een speelgoeddoos in beeld. En dan ineens verschijnt de rups in je beeld. De rups is prachtig getekend. Het kijkt je echt aan, alsof hij contact zoekt.

'Als je merkt dat de rups moe wordt, is het de bedoeling dat hij gaat slapen'

Nadat Rupsje Nooitgenoeg verschijnt, heb je verschillende eenvoudige interacties. Het is de bedoeling dat je rups gaat verzorgen. Het spel is voornamelijk ontworpen voor kinderen, daarom zijn de interacties heel eenvoudig en intuïtief. Je moet bijvoorbeeld op appels in de boom klikken zodat die vallen en de schattige rups er naar toe kruipt om ze op te eten, want hij is hongerig. De rups eet zich letterlijk een weg door de appel en laat een groot gat achter. Dat maakt hem visueel groter. In de linkerbovenhoek staat een meter die aangeeft hoeveel eten de rups nog moet krijgen. Ook kun je op de grond tikken om andere vruchten zoals sinaasappelen, of bessen te vinden. Je zult merken dat kinderen ook graag op de speelgoeddoos willen tikken omdat ze willen weten wat erin zit. In deze doos zitten verschillende stuks speelgoed zoals een lieveheersbeestje, een zeepbel en een kleurrijke bal. Hier kun je de rups na zijn slaapje mee laten spelen. Ook moet je planten water geven en bomen schudden om meer voedsel voor je rups te krijgen. Je kan samen met eenden op de vijver spelen, een stuiterbal rondduwen of bellen blazen.Als je merkt dat de rups moe wordt, is het de bedoeling dat hij gaat slapen. Je tikt dan op de boomstam en de rups kruipt er naar toe en klimt erop. Hij gaat liggen en jij moet de rups dan toedekken met een blad om heerlijk te kunnen slapen. Als de rups moet gaan slapen om uit te rusten, is het een mooi moment om kinderen bewust te maken dat ze zelf ook moeten stoppen met het spel en later verder te gaan. Hierdoor leren ze verantwoordelijk om te gaan met schermtijd.

Van rups naar vlinder

Als je het spel lang genoeg doorspeelt en je de rups goed verzorgt, zal deze uiteindelijk uit een pop tevoorschijn komen als prachtige vlinder en gaan rondfladderen in je eigen virtuele omgeving. Er verschijnt vervolgens weer een nieuw ei, zodat kinderen opnieuw kunnen genieten. Er is geen tekst in deze app dus kinderen hoeven niet te lezen. Ook is er geen stem die uitlegt hoe het moet. De eerste keer hebben jonge kinderen wel even hulp nodig. Als kinderen eenmaal weten hoe de app werkt, is het gemakkelijk om te gebruiken. Er is geen goede of foute manier van spelen, waardoor het kind bezig kan blijven en gemotiveerd kan blijven spelen.

In de les Als leerkracht kun je de app uitbreiden met vragen over wat de kinderen gedaan of meegemaakt hebben bij het spelen van het spel. Stel bijvoorbeeld specifieke vragen over hoe ze planten en bloemen hebben gekweekt, wat er allemaal met de rups gebeurde en hoe ze zich voelden tijdens het spel. Wanneer je alle leerlingen het spel wilt laten spelen, is het wel nodig om de app apart op een device te installeren omdat het spel verder gaat waar het was gebleven en een nieuw kind dus in het spel van een ander kind terecht komt. Het is misschien het beste om de app te verwijderen als er een nieuw kind toe is aan het spel, zodat deze de rupsgroei ook vanaf het begin kan ontdekken.

Conclusie Wil je kinderen een geweldige ervaring geven om een rups te zien ontwikkelen tot vlinder, dan is deze app geweldig. Het is een boeiende manier om kinderen de metamorfose van rups tot vlinder te laten zien. Ik heb deze app uitgeprobeerd in de kleutergroepen, maar ook mijn groep 6 vond het nog heel interessant om te bekijken. Vooral het zoeken naar een leuke plek en het zien van het schattige rupsje, gaf veel leuke reacties. De kleuters vonden het heerlijk om de wereld van de rups te verkennen en het was voor mij prachtig om dit geheel te observeren. Ze waren zeer betrokken en vonden het geweldig dat de rups verscheen op de tafel waar ze aan zaten te werken. Ze gingen achter de tablet zoeken waar de rups was. Heerlijk om te zien. De tekeningen zijn echt prachtig en kleurrijk en spreken heel erg aan. Ook fijn dat er geen in-app aankopen in de app zitten en kinderen dus veilig en ongestoord kunnen spelen. De indrukwekkend app geeft kinderen een geweldige kijk in de groei en ontwikkeling van de rups op weg naar het worden van een vlinder.

Rupsje Nooitgenoeg AR is voor €1,09 te downloaden.